Проф. Цанко Яблански: В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СТАРА ЗАГОРА СЕ РАЗВИ СТРАШНО МНОГО

Благодарствен знак с герба на Община Стара Загора и торта по случай своя 80-и рожден ден получи днес един от знаковите кметове на Стара Загора и бивш посланик на България в Израел – проф. Цанко Яблански. Връчи му ги зам.-кметът с ресор „Култура и туризъм“ Милена Желева, заедно със сърдечни поздрави и благопожелания за достолепната годишнина от свое име и от името на кмета Живко Тодоров.

„Бъдете жив и здрав, продължавайте все така да ни радвате с присъствието си на най-популярните културни събития и фестивали, Вие сте ерудит с широки познания и чудесен събеседник“, честити Милена Желева на юбиляря.

„Стара Загора има много важно място в живота ми. В последните години градът се разви страшно много. Дълго се колебаех преди да приема да се кандидатирам да кметувам. Знаех, че тази отговорност ще отнеме от времето ми за научна дейност. Убедиха ме обаче, че имам какво още да дам на Стара Загора“, каза човекът, който е неин кмет от 95-та до 99-та година. „Днешните ни политици не са като онези от преди близо десетина години. Непременно държат да покажат, че са направили нещо значимо.  Те трябва са по -близо до проблемите на хората и да умеят да комуникират дори с най-сериозните си опоненти“, посъветва силните на деня у нас проф. Цанко Яблански. Той е сред основателите на Тракийския университет. „Съществена роля в тази насока изиграха проф. Митко Гогошев и проф. Иван Божков. На основата на бившия Висш институт по зоотехника създадохме Тракийския университет. Много институти се заблуждават, че като си сменят името на университет, вече са станали такива. Уни е нещо уникално, ето защо обединихме няколко института, за да дадем живот на Тракийския университет. Тогавашната ни идея  и наша, и много опоненти. Успяхме обаче да я наложим. Моят живот е изпълнен с много неща, които аз съм си ги избрал да ми бъдат приятни. Роден съм на 9-ти септември 1944-та. Няколко месеца след това на баща ми му национализират шивашката фабрика в родната ми Бяла Слатина. От толкова много тържества и манифестации, преди демокрацията все не можех да си празнувам рождения ден“, обобщи проф. Цанко Яблански.