Зам-кметът Радостин Танев: В СТАРА ЗАГОРА ОБРАЗОВАНИЕТО ВЪРВИ РЪКА ЗА РЪКА С БИЗНЕСА

Община Стара Загора, медийна група „Стандарт“ и Фонд Мениджър организираха форум на тема Демография, дигитализация, образование в тукашната зала „П.Р. Славейков“.
„Индустриалните зони са голям акцент за бъдещето на страната. Образованието и туризммът, също. Инициативата ни стартира в Етрополе, където благодарение на крупен инвеститор, средната заплата надвишава тази в София. Тамошният кмет не сравнява стандарта в града със съседните Ботевград и Правец, а със средното възнаграждение в Челопеч, където друг мащабен инвеститор също осигурява висок стандарт. Казвам всичко това, за да засегна темата инвестиции, защото бъдещата трансформация около „зелената сделка“, изискват създаването на нови индустрии и разкриването на нови работни места за хората в региона. Изключително обнадеждаващо е, че всички политически сили наблягат на проблема с демографията в България. Очакванията са той да бъде основен за предстоящата предизборна кампания,“, каза Славка Бозукова- издател и главен редактор на медия „Стандарт“.
Зам.-кметът на Община Стара Загора с ресори транспорт, екология инвестиции и „зелен“ преход Радостин Танев , коментира: „В бъдещата политическа кампания, в нашия регион често ще слушаме какво ни очаква, когато говорим за демография, индустриализация и образование. Анализите показват, че Стара Загора все още стои добре чисто демографски, на фона на случващото се в държавата. Коефицентът ни на механичен приръст е 5,2%. Това показва, че Стара Загора е място, което може да привлича, както работна ръка, така и млади хора. Неслучайно Стара Загора е областта в югоизточния регион, където средните заплати са най-високи. Регионът ни е изцяло индустриален. 43% от заетите хора работят в индустрията. За да задържи младите хора, Стара Загора работи по различни програми в подкрепа на младите семейства. Имаме програма за стимулиране на Ин Витро процедурите. Когато говорим за инвестиции, основа за нас са индустриализацията и образованието. Общината е единствената в страната, успяла да направи колаборация с ЕК, по повод стратегия, която ще даде перспективи за развитието на региона в следващите няколко години. Срещнахме се с IT-общността в града. Тя малко, по малко се увеличава стабилно. Ако искаме да имаме силен регион, притежаващ силен брутен вътрешен продукт, сме задължени да обърнем специално внимание на предстоящите инвестиции. Няколко са етапите за задържането и привличането на младите хора в нашия град. Те минават през образование, дигитализация, култура, туризъм и инвестиции. Затова в Стара Загора беше създадена новата професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи, с цел да произвеждаме специалисти в IT сферата. Преди четири години създадохме нови специалности, насочени в IT направлението в Тракийския университет, за да останат старозагорските деца тук. При нас, за разлика от другите български градове, образованието върви, ръка за ръка с бизнеса. И в образованието, и в науката като цяло, представителите на бизнеса обучават студенти“.