Боян Кулев: НЕОБХОДИМО Е ДА БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ СРЕДСТВАТА ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДЕНОНОЩНИ АПТЕКИ

Общинският съветник от Бъдеше за Родината и зам.-председател на местната комисия по Общинска собственост и стопанска политика  и член на тази по Законност и обществен ред Боян Кулев е фармацевт по професия.  Той коментира законовите промени за автоматизираната продажба на лекарства от така наречените вендинг автомати.

„Запознах се мотивите на предложението, но така и не можах да разбера кои лекарства ще бъдат с улеснен достъп. .Вносителите, твърдят ,че вендинг машините ще се отнасят само за труднодостъпните места. Но в момента методиката на Националната Здравноосигурителна Каса (НЗОК) предлага и осигурява възможност и финансиране на фармацевти, които отварят аптеки, в такива населени места. Смятам, че това е правилната политика за увеличаване достъпа до лекарства. От фармацевтичния сектор настояваме за по-задълбочена дискусия по темата, в която да се включат общините, съсловните организации и съответно експертите- фармацевти. В противен случай, ще се допусне увеличаване на безконтролното отпускане на лекарства. Съществува притеснение , че по този начин и деца могат да имат достъп до лекарства, а това може да доведе до катастрофално положение със здравето на хората.

Според мен е необходимо да бъдат увеличени средствата за разкриване на денонощни аптеки и такива в неблагоприятни райони. Парите, които ще бъдат вложени ще са в пъти по-малко от необходимите средства за поставяне на автомати. По този начин ще се гарантират здравето и сигурността на всеки пациент“, категоричен е Боян Кулев.