СТАРА ЗАГОРА ЩЕ ИМА ДВАМА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ

Две отличия „Почетен гражданин на Стара Загора“ ще бъдат връчени на празника на Стара Загора

Общински съвет – Стара Загора гласува схемата за разполагане на 24 зарядни станции за електрически автомобили в града на редовното си заседание

При наличен кворум от 46 местни депутати се проведе днешното 18 заседание на Общински съвет Стара Загора. Гласувани бяха близо 100 точки, включително внесените извънредни 4 предложения. Оттеглени от дневния ред бяха 6 точки, а върнати към вносителя – 5.

Една от точките относно приемане на Наредба за допълнение на Наредбата за управление на отпадъците и за опазване на чистотата на територията на Община Стара Загора се предвижда да се включи в друга наредба и да се обсъжда на следващо заседание. Секретарят на общината Николай Диков беше категоричен: „само заедно можем да се справим с тази тема, защото в Стара Загора сме непримирими към нерегламентираното изхвърляне на отпадъци“. Той представи информация от извършения контрол и превантивни мерки, като уточни, че са санкционирани 13 лица, съставени са 20 акта, издадени са 7 наказателни постановления за отпадъци на нерегламентирани места, а едно на стойност 800 лв. е платено. „Посредством фотокапани Община Стара Загора се бори с тази нерегламентирана дейност,

която се отнася не само до замърсяване, но е и предпоставка за пожари“, поясни още г-н Диков.

Предложена и подкрепена от всички бе и схемата за разполагане на 24 зарядни станции за електрически автомобили в града, а на следващи заседания ще бъдат внесени и допълнителни материали по темата.

Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията се прие с пълно единодушие. Целта е да се уреди с нормативен акт въпроса за използването на индивидуални електрически превозни средства. Общината заедно с КАТ работи съвместно за засиления контрол като се търси и форма за самоконтрол.

Местният парламент подкрепи предложената схема за  поставяне на мемориален знак в памет на д-р Евгений Желев, кмет на Община Стара Загора, бивш министър на здравеопазването – от април 2008 до юли 2009 година и два мандата кмет на Стара Загора в периода 1999-2007 година.

С пълно мнозинство бе прието изменение и допълнение на Правилник на Програма „Култура“ на Община Стара Загора за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата, с което се осигурява по-голяма гъвкавост на програмата.

Предложението за удостояване с отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2024 г. бе прието едновременно и за двамата номинирани. Това са  математикът Любомир Любенов и проф. д. ик. н. инж. Николай Михайлов.

С пълно единодушие се прие предоставянето на общинското търговско дружество „Мересев” ЕООД на имоти общинска собственост за безвъзмездно ползване.

Местният парламент подкрепи с мнозинство точките, представящи информация за изпълнение на бюджета на Община Стара Загора и сметките за средства от Европейския съюз към 30 юни 2024 година, както и Актуализирана бюджетна прогноза за местните дейности на Община Стара Загора за периода 2026 – 2028 година.

Не се прие инвестиционното намерение за терен от 5 декара край местност „7-и километър“. Общинските съветници гласуваха с 26 гласа „Против“. Парцелът се намира в непосредствена близост до гората, която изгоря при огромния пожар през лятото.