ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ НИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ НЕ ИСКА ДА КАЖЕ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ НА ХОРАТА

Според бившия общински съветник и дългогодишен член на ВМРО Антон Андонов седмите по ред парламентарни избори у нас са били неизбежни. „Така е, защото политическите партии не отговарят на изискванията на обществото, такова, каквото е то в момента. Връзката между гражданите и политиците я няма, а определящият се като силен на деня т. нар, политически елит отдавна не е силен. Преобладаващата част от гражданите не се чувстват представени сред действащите партии, затова и избирателната активност е толкова ниска. Т. нар. политически елит свикна с ниската избирателна активност. Предизборната кампания  стартира, а по наложила се вече традиция в нея няма абсолютно никакъв дебат по наболелите обществени теми. Процесът от избори в избори в България, рано или късно ще приключи. Остава обаче открит въпросът дали ще се появят нови субекти, които ще се върнат към корените на политическите партии. Сега може и да няма нови играчи на политическата ни карта, но обществото ни ще ги създаде. Природата не допуска празноти. На България е нужна изцяло нова политическа система. Ако обществото ни не узрее достатъчно, за да си я създаде , ще му помогнат да узрее. Това обаче не ришава глобалнияя проблем на страната ни. Ножицата, разделяща бедните от богатите в държавата ни е прекалено широка. Когато работещите бедни не се чувстват политически представени, както е в момента, ще излязат на улицата. Главният проблем на нас- българите е, че ние сме месианци. Чакаме месията да ни реши проблемите. Посочваме някой като месия и после не му търсим отговорност, щом нищо или почти нищо не е свършил. Самоопределилият се като политически елит в България трябва да даде крачка назад. Политиката означава най-вече отговорност към гражданите. Не спре ли езикът на взаимното отричане. Не спрат ли политиците ни да се сочат с пръст, прехвърляйки си отговорността,едни на други,  че сме най-бедната държава в ЕС, без реално да правят нищо, ще си ходим на избори, пак и пак. Много моля някой измежду „политическите ни играчи“ да обясни на разбираем език, що за животно е това еднакво отдалечен партийно премиер, какъвто вече ни предлагат след изборите. Такова животно няма. Щом си политик, поемаш отговорност и я носиш. Иначе падаш от власт. Донякъде е добре, че паметта на народа ни е къса, защото иначе сме на път да се върнем към зимата на Жан Виденов от средата на 90-те. В днешно време краят на спиралата от избори в избори не се вижда. Няма как да е иначе, щом липсва дебатът за бъдещето. За редовия българин, войните в Украйна и Израел, не са толкова близки теми. Вълнува го длавно доколко 

пълен е хладилникът му. Т. нар. ни политически елит не иска да каже истината в очите на хората. Новите близки избори чукат на вратата. Явно обществото ни още не е узряло да се довери на политици, умеещи да носят отговорност. Процентът на политиците с чисто минало, които могат да вървят по улиците с високо вдигната глава, може и да е малък, но го има. Рано или късно новите политици ще се появят. Колелото на историята никога не спира. Времето на грасжданските протести наближава. Сънародниците ни обаче вече са достатъчно мъдри, за да не позволят някой да ги „яхне“ и да трупа активи от тях.  Държавата е на изкуствено дишане. Да я избавим от това. В обществото ни все още има енергия, въпросът е къде ще се прояви тя, обобщи Антон Андонов.

Той коментира и темата за оптегнатите отношения между България и Северна Македония. „Крайно време е приятелите ни от другата страна на Осогово да разберат, че времето на бивша Югославия няма да се върне. Пътят за Скопие минава през София. Че Скопие го няма, сме си виновни само ние.

Купуването и продаването на гласове е престъпление