ГЕРГАНА ДОБРЕВА, ДУЕТ „ША-ША“ ТЪРСИ МУЗИКАТА СЪС СМИСЪЛ И ДУША

„Любовта към музиката ми е генетично заложена. Музикалният талант се предава в рода ми. Аз имам късмета да съм продължител“, каза Гергана  Добрева- поет и текстописец на дует „Шa-Шa“. Тя обаче е категорична, че за страстта към музиката най-много са и повлияли майка й и баща й. „И двамата ми родители са музиканти. Силно ми повлия голямата любов на баща ми към рокендрола.  Вкъщи постоянно вървяха парчета на Ерик Клептън „Бийтълс“ , “Ролинг Стоунс“. Израснах с уестърн- кънтрито, въобще с хубава музика. Тя освен, че се слушаше, непрекъснато се вадеха песни и се репетираше. В ранното ми детство всички тези неща ми бяха леко досадни, но в тийнеджърските години, музиката стана за мен по-любопитна и по-примамлива“.  Но „Ша-Ша“  далеч не е първата група на Гери.

„В началото имах момичешка Рок група, с връстниците ми от ГПЧЕ „Ромен Ролан“  Соня, Зара и Елена, а аз бях ученичка от СОУ „Максим Горки“ . После, като всеки музикант, съм участвала в различни формации. Освен „Ша-Ша“, друг известен мой проект е групата  „Тарантино“, която създадохме с  китаристът Цвъри( известен от групите Ипулс и “Подуене Блус Бенд”), с когото ме   запозна Кирил Георгиев-който също беше барабанист в “Подуене Блус Бенд” през 90те.В последствие към нас се присъедини и басистът на „ФБС“ Ивайло Крайчовски . Стилът на „Ша-Ша“ е  еклектичен, но като, че ли най-му подхожда определението „Рокендрол-кабаре. Съвкупност е от много различни стилове. Не съм срещала еквивалент на дуетът ни на нашата сцена. Ние сме само двама души, на сцената обаче правим страшна суматоха и вдигаме доста децибели за акустичен формат. Понякога работим и с други муиканти, когато събитието и сцената позволяват това.  Напомняме както за театрално представление, така и за стендъп-комеди шоу. Като музика и изразяване се доближаваме до духа на 70-те. Много шарена птица сме. Издали сме четири албума. Предстои издаването и на петия ни албум, който  се надявам да излезе на пазара до края на годината“.

От 21  до 23 юни „Ша-Ша“ ще се включи във фестивала „На зелено“ в старозагорския парк „Бедечка“.  „Като старозагорка съм особено чувствителна към случващото се в родния ми град. В Стара Загора сред връстниците ми имаше много хора с еко интереси. Сега вече, те като зрели граждани, продължават да се борят за опазването на природата. В Стара Загора ми липсва живата рок музика. А именно-алтернативни сцени за повече концерти като този фестивал, където хората се събират за каузата градът ни да остане сред най-зелените в България и да комуникират, слушайки и музика“.

„ Ние сме духовно ориентирани, но живеем в материален свят. Пандемията удари челно музикантите,като възможности за работа, но ни даде възможност да напишем много неща от различна гледна точка, като ни постави в отшелничеството на битовизма. Може да се намери духовно прозрение дори в ограничена откъм пространство и възможности среда. Това пък ни задейства като експлозив от енергия за живите ни участия след това. Вдъхновявам се се от красотите, радостите и  от тъгите на света. Бягам от блудкавите послания. Търся музика със смисъл и с душа. Цялата любов, която нося към музиката, се опитвам да предам на хората и да им  предам емоцията която музиката ми дава за да се чувствам жива. А, с какво би се занимавала, Гери, ако не беше музикант. „Сигурно пак щях да се занимавам с музика или с някакви хуманитарни неща.  На 14 юни с  „Обратен ефект“, „Контрол“ и „Сърмата Хари“ ще участваме в концерт на откритата сцена на „Маймунарника“. Ще обиколим Казанлък, Пловдив и Стара Загора“. За финал талантливата певица отправи своето послание. „Иска ми се хората да бъдат водени от любовта. Духовността за тях да е по-важна от материалното. Когато това е така, в света няма да има войни“