СЦЕНАРИИТЕ ЗА ИЗБОРИТЕ СА МНОГО, НАЙ-ЛОШ ОБАЧЕ Е ТОЗИ ЗА БЪЛГАРИЯ

„Първоначално бях изненадан от разпада на сглобката, защото пред нея стояха много задачи, решаването на които, не търпи отлагане,“ отбеляза бившият старозагорски депутат Моньо Христов. Той очерта четирите приоритета, стояли пред нея: ‚Това са влизането на България в еврозоната и в Шенген, усвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост и съдебната реформа. Явно обаче, точно тя стопира съществуването на сглобката. В съдебната ни система трябваше да бъдат направени редица кадрови промени. Двата случая-Джуджетата и Нотариуса, бяха капката, допълнително преляла чашата на края на кабинета Денков-Габриел.“. Моньо Христов е категоричен, че в момента ДПС и ГЕРБ извършват своя пълен реванш срещу ПП-ДБ. „Работят и за възстановяване на позициите си по високите етажи на властта. От това обаче България се върна към застоя. Само и само, процесите в страната да вървят, от ПП-ДБ направиха страшно много компромиси към ГЕРБ и ДПС. Редица познавачи биха ме оборили с тезата, че и ПП се огъна, влизайки в негласен съюз с доскорошния си основен опонент, в лицето на ГЕРБ.

Аз ще им кажа, че в политиката никога няма никога. Пълното отричане в политиката е залъгалка за електората. Предстои да станем свидетели на опит да бъде разглобена коалицията между ПП и ДБ. Атаката ще дойде на принципа: „Разделяй и владей“. Историята показва, че у нас дясноцентристките и лявоцентристките партии, обикновено трудно се налагат на политическата ни карта. От ПП го играят именно дясноцентристка партия. За тях не е проблем, че все още не са определили, към кое политическо европейско семейство принадлежат. Бих им препоръчал обаче да вземат да се стегнат и да заработят  с приоритети. От ПП трябва да си вършат работата и да не се подават на провокации. В демокрацията битките са постоянни. Но пътят към победата във войната е много  дълъг. Пеевски и Борисов разиграват сценарий, който лъсна с назначаването на Даниел  Митов за външен министър в служебното правителство. Пеевски и Борисов обаче не бива  да забравят, че в политиката ударите под кръста, обикновено се връщат като бумеранг към този, който ги нанася. Те ще стимулират гражданите да гласуват точно за жертвите на ударите. Коалицията ПП-ДБ ще успее да се запази.

Проблемът е, че обществото  ни е твърде разнопосочно. Такова, каквото никога в историята ни не е било. Хората са отвратени от самите себе си. Прехвърлят вината за собствените си социално-битови проблеми върху политиците. ПП и ДБ имат голям шанс за успех. За две години, те успяха да вдигнат пенсиите с над  300 лв. Тези пари на фона на 10-те лева годишно, с които Бойко ги залъгваше, са си направо чудо. Пенсионерите обикновено са най-активни пред урните. Остава да бъдат спечелени колебаещите се. Често това са млади хора, обществено ангажирани, но отличаващи се с бързото си прегаряне. ПП-ДБ следва да насочат  енергията си именно към убеждаването на тази група от наши сънародници  и . към пенсионерите . Моньо Христов сподели очакванията си към служебното правителство, водено от Димитър Главчев. „Това е кабинет на ГЕРБ и ДПС, в който има и министри на президента Радев. Във временното правителство има хора без експертиза, които направо отвращават с присъствието си там. То веднага стартира с масовите чистки. Да, България и ДСБ не мк дават основания за съмнения. В ПП обаче виждам пропуквания в парламентарната група, както и на по-ниски нива. ПП, подобно на младите, прегряват бързо заради липсата на опит. ПП трябва да е яка опозиция на статуквото. Кабинетът Главчев вече започна да разчиства терени за изборите. Той ще се опита да спре процеса на влизането ни в Шенген и в еврозоната, използвайки противниците им сред народа. Излизането на България от тези две зони, ще послужи като голямо забавление на бъдещото правителство пред избирателя.  Бъдещото постоянно правителство постоянно ще ни обяснява как се бори за влизането ни в Шенген и в еврозоната и как постоянно получава прът в колелата от лошите опоненти на тези каузи,“ Моньо Христов вижда черна завеса на изборите две в  едно. „Съществува тезата, че обединяването на изборите за национален и за европарламент, стана факт, за да заработят промените в конституцията ни. Обединението на изборите забавя влизането в сила на закона за съдебната власт.

ПП-ДБ сбърка с очакванията си, че кабинетът Денков-Габриел, след ротацията, ще се задържи на власт 18 месеца. Опонентите им обаче мислеха друго и ги спряха. Изборите трябваше да са две в едно. Избирателната активност в тях, пак ще е близо 40%, Сега голямата цел на ГЕРБ и на ДПС е да спасят ИТН и хората на Слави да влязат в новия парламент. Трите партии заедно ще сформират новото правителство на националното спасение. Към тази бъдеща коалиция ще се присламчат и някои националистични партии,  една от които е ВМРО. Неслучайно Красимир Каракачанов се завърна начело на воеводите. Партиите на Васил Божков и на бившия здравен министър Петър Москов, също ще опитат да влязат в  новото Народно събрание. Те са най-удобната  патерица на ГЕРБ, която ще опита да разбие окончателно ПП-ДБ. Последните пък ще се опитат да заявят истинското дясно. Сценариите около изборите са много. Най-лош обаче е този за България. Особено, ако вредните елементи триумфират. Призовавам гражданите да гласуват и преди това много да мислят“, заключи Моньо Христов.