Радостин Танев, зам.-кмет на Община Стара Загора: ЦЕЛТА НИ Е ДА ЗАПАЗИМ ВИСОКИЯ БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ В РЕГИОНА И ДА ПОДОБРИМ ПЕРСПЕКТИВИТЕ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ХОРАТА

Г-н Танев, наскоро в Стара Загора на посещение беше делегация от Мароко. Какви впечатление оставихме у гостите ?

-Обсъждахме възможността да заздравим връзките помежду си. Вече текат разговори с Тракийския университет за обмяна на студенти и за подобряване на работата между нашия университет и тези в Мароко. Вероятно в края на годината наша бизнес-делегация ще посети африканската държава, за да проучи възможностите за реализиране на проекти и за двупосочни инвестиции. Можем да си бъдем взаимно полезни в областите на преработвателната промишленост и земеделието.

Наскоро със зам.-кмета по строителството арх. Мартин Паскалев имахте среща с представители на местния Клуб на работодателя, с акценти подобряване на екологията и на инфраструктурата в общината?

-Общината подготвя за кандидатстване проекти за преработка на биоразградими отпадъци, включително и храни. Другата тема на срещата беше подобряването на инфраструктурата в общината. Това е определящо заради предстоящото изграждане на индустриалните зони и за развитието на региона в икономическо отношение.

Какво се прави за подобряване на транспорта в общината, на екологията?

-Кандидатстваме по проект, предоставящ възможност за картово плащане в градските автобуси. Той включва още система за преброяване на пътниците, закупуване на нови 10 електробуси, основно за нуждите на малките населени места в общината. Готова е и пътната карта с изграждането на станции за електрически автомобили и електробуси.  В начален етап е и мащабният проект, свързан с разширяването на тролейбусната мрежа. Надявам се, че в близко бъдеще, той ще бъде реализиран.

Екологията бе сред приоритетите ни и занапред също ще бъде така. За втора поредна година проведохме кампании за опасните отпадъци  и за разделното сметосъбиране, под формата на състезание сред децата в местните училища. Обявяваме кампания за текстилни отпадъци. Надявам се в скоро време да сме готови с площадката за преработка на отпадъци в кв. „Железник“. Две старозагорски училища – ОУ „ Иван Вазов“ и 9-то ОУ „Веселин Ханчев“, ще преминат изцяло на разделно събиране на отпадъците. Хубаво е децата да се учат от малки, защото те са нашите учители след това. Общината спечели проект, с който безплатно ще бъдат раздадени 1000 компостера в по-малките населени места.

Започна борбата с боровата процесионка на различни места в града?

-Ние сме единствената  община в България, използваща всички методи и начин за борба с боровата процесионка. Важно е хората да знаят, че третираме площите с биопрепарати. Направихме механично премахване на пашкулите. Поставяме феромонни  капани. През септември предстои ново пръскане, което ще се осъществява с дрон. За втора поредна година общината провежда  мащабна кампания за екологично и правилно изхвърляне на отпадъците, според произхода им.

Има ли резон да се образува общинско предприятие за сметосъбиране и сметоизвозване в Община Стара Загора?

-Подобно начинание ще излезе на общината много по-скъпо , отколкото да предостави тези услуги на частна фирма. Създаването на общинско предприятие по сметосъбирането и сметоизвозването е работеща идея само в малките общини.

Мнението Ви за „Зелената сделка“?

-Надявам се на много по-добра комуникация с другите пряко засегнати от проблема общини. Продължаваме в тази насока. Мислим и за алтернативи, които да обезпечат работата на хората, заети сега в комплекса „Марица-изток“. Стартира вторият етап на Индустриална зона „Загоре“, а именно Индустриална зона „Еленино“. Привлекли сме стратегически инвеститор там. Преговаряме с втори, не по-малко сериозен. Шансът за региона е в привличането на бизнеси, на създаването на работни места с перспективи и висока добавена стойност. Важно е да запазим максимално дълго комплекса работещ. Благодарение на кмета ни това вече се случва. Продължаваме да промотираме Стара Загора като атрактивен регион за бизнес. Целим да запазим нивото на брутния вътрешен продукт в региона. По статистически данни, той отново е на второ място в България. Но всички усилия имат стойност и значение, само когато са в името на хората, вярвам, че вървим по правилния път.