ЖИВОТ, ОТДАДЕН НА МУЗИКАТА И НА АРМИЯТА

Капитан Цветомир Василев е диригент на Военния духов оркестър към Втора Тунджанска механизирана бригада. Целият му професионален път е обвързан със служба на музиката и на армията. И както той самият се шегува: „За този живот това са ми призванията, за следващия – ще видим“. А дали ще се занимава с музика и след края на военната си служба„С удоволствие бих останал сред нотите, стига да намеря подходящото място за реализация“.

Какви изяви предстоят пред оркестъра?

-Програмата ни, както винаги, е много наситена откъм  мероприятия. Наред със задълженията си като музиканти, в никакъв случай не пренебрегваме и тези на военни.  В момента Стара Загора е домакин на „Четвъртия национален конгрес на офицерите от резерва и запаса” и ние осигуряваме парадната част от съпътстващи го събития, включително поднасянето на цветя в парк „Пети октомври“. На 14 юни към празниците очакваме да се присъедини и президентът  Румен Радев, главнокомандващ на Българската армия. Не по-малко напрегнат ще е и месец юли, предвид участието ни в церемонии за две годишнини – на 18-и по случай рождения ден на Васил Левски и на 31-ви, когато отбелязваме боевете за Стара Загора.

Предстои ли ви визита извън града?

-На 4-ти септември сме поканени да свирим по случай 40-тата годишнина на популярния културен фестивал „Аполония“ в Созопол. Там ще се представим заедно с Военния Биг Бенд и Васил Петров с неговия струнен квартет. Музикалните естети ще ни чуят и видят с проекта „Рок & суинг‘, включващ най-хубавите рок парчета и пиеси, аранжирани интересно в суинг вариант. За нас е чест, че не за пръв път старозагорският военен оркестър ще участва в такова значимо събитие. Ще се включим и в „Международния фестивал на духовите оркестри“ във Велико Търново.

Успявате ли да обновите състава при нужда?

-За съжаление всички културни институции у нас имат проблеми с кадровото си „освежаване“, защото музикантите в България са все по-малко. С нетърпение очакваме появата на нови млади колеги. Повтарям обаче, че музикалното обучение в страната търпи регрес и това кара все по-малко млади хора да избират музиката за свое професионално призвание. За радост сега, за разлика от преди,  нямаме проблеми с нотния материал. Но пък военните ни задължения се повишиха. С опит и правилно планиране успяваме да съвместяваме двете дейности.

Кога се възпитава музикалният вкус у човека. Защо чалгата все повече се радва на почит в България?

-Темата е много дълга. Музикалното възпитание на личността започва още в най-ранна възраст в семейството. Чалгата лесно си пробива път, защото текстовете й в голямата си част са елементарни, а сънародниците ни ги слушат и на български. Няма я вече ревността от близкото минало, че го правеха предимно на чужди език. Музиката е бизнес, в който нерядко комерсиалното е на почит. Не споделям тезата, че хубавата музика е привилегия само на елита. Всеки човек слуша хубава музика. А коя музика е хубава е отделен въпрос. Той няма еднозначен отговор и е въпрос на възпитание – в семейството, в училището или в приятелския кръг.

Наблюденията Ви върху културния календар в национален и в местен план. Поставена ли е културата на последно място в дневния ред на обществото?

-За съжаление културата  сякаш не е сред приоритетите на днешния ден у нас. Държавата и отделните общини правят всичко по силите си, за да променят това. Не прави изключение в тази насока и Община Стара Загора. Културният календар в града и региона е богат. За разлика от много други областни градове се насърчават и подкрепят повечето културни институции – Драматичният и Кукленият театър, Операта, Духовият оркестър, Ансамбълът за народни песни и танци, Детският ансамбъл и др. Концертите и спектаклите в старозагорско не са никак малко. Гордеем се с нашия оркестър, който е единственият по рода си в България. Още по-горди ни прави факта, че седалището му е в Стара Загора, а не в София. Това доказва, че не само в столицата се случват хубави неща и мисля, че старозагорци добре знаят това.