САМО ЧИТАВ ЗАКОН ЗА СПОРТА ЩЕ СПРЕ ОГРОМНОТО ПОТЪВАНЕ НА СРЕДСТВА В НЕЕФЕКТИВНИ СИСТЕМИ

„До  неотдавна името Берое присъстваше в женските и мъжките направления на футбола, баскетбола и волейбола“,  припомни едно от знаковите лица на Радио „Стара Загора“ Десислав Тенев.

„Най-важното е, че името Берое не просто присъстваше, а постигаше резултати. Дълго ще се помнят, не само от старозагорските запалянковци, двете купи, Суперкупата, сребърните и бронзовите медали във футбола. Само допреди 7 лета Берое спечели три трофея в мъжкия баскетбол в рамките на една година-Балканската купа, Купата на България и Суперкупата на страната. В женското направление Берое отдавна е константна величина и еталон за класа. Вече над три десетилетия баскетболните дами са гордост за Стара Загора. Във волейбола нямаме толкова дълбоки традиции. Въпреки това женският тим на Берое игра финал в първенството и за купата на България. В мъжкия волейбол, проектът е много хубав. За съжаление дамският спорт в България е в сериозна криза. Най-видна е тя във волейбола. Конкуренцията между отборите е ниска. Причините не са само финансови. Явно преходът от девическия към женския спорт е труден. Липсват достатъчно момичета, желаещи да тренират. В последните години  този спорт си спечели много фенове в нашия град. Убеден съм че представителният отбор на Берое  в  близко бъдеще може да бъде възстановен“.

Десислав Тенев не подмина темата за състоянието на тукашната спортна база,. „Много коментари съм чувал за това доколко  Стара Загора има нужда от голяма многофункционална зала и дали тя би върнала вложените в нея средства. В България единствено „Арена София“ може да бъде наситена със събития, така че да не е на загуба. Стара Загора има крещяща нужда от многофункционална зала. Общинска зала „Стара Загора“ е морално остаряла, още когато е строена. Срам е за града да приема каквито и да е мероприятия в подобно съоръжение. В редица български градове, повечето от които далеч по-малки от Стара Загора бяха построени нови зали и нито една от тях не си върна инвестицията. Никой не поиска сметка за това. Повтарям, че градът ни има нужда от многофункционална зала. За съжаление обаче напоследък той твърде много се измени от гледна точка на неговите жители. Хората тук вее по-рядко се асоциират с града. Почти не познават и традициите му. След като държавата отпусна толкова много пари за стадионите в Пловдив и за залите в Русе , Бургас и Шумен, трябва да отпусне средства и за зала в Стара Загора. Подкрепям идеята да имаме няколко маломерни зали. Колкото повече съоръжения за спорт, толкова по-добре.“

Десо има и своята теза защо за все повече деца спортът е табу. „Децата вече се насочват  към спортове, които преди не бяха толкова популярни. Такива са бойните спортове, които не са олимпийски. При момчетата чувствата за сила и агресия са много силно развити. По улиците непрекъснато виждам тийнеджъри, които имитират различни удари, гарнирани с нечленоразделни звуци. По наше време гонехме топката и постоянно коментирахме българските и международни футболни мачове.“

Задължително е да имаме нов закон за спорта.  Само така може да спре огромното потъване на средства в неефективни системи. За радост все още в България има спортисти, които с представянето си на летните олимпийски игри  ще ни дадат поводи за гордост. За жалост медалите ни в Париж ще са с един по-малко заради отпадането на каратето от олимпийската програма. Ние имахме огромни шансове за отличие в лицето на Ивет Горанова. Очаквам да завоюваме няколко медала в женската борба. Дай Боже сред тях да има и златен. Разчитам, че Карлос Насар ще триумфира във вдигането на тежести. Той има невероятни качества. Разчитам, че за пръв път ще вземем индивидуално злато в художествената гимнастика, а не само в ансамбъла. Стиляна Николова има огромни шансове за медал“.

Колегата с болка заговори за случващото се в любимия на поколения старозагорци ПФК Берое и за дъното, което продължава да копае родният футбол. „Смятам, че едва ли има човек, който да е доволен от това, което представлява Берое в организационно отношение. Берое в момента е клуб без ясна структура. Напуснаха го много знакови лица. Той остана без администрация, а без нея няма как да функционира. До един момент сегашният отбор създаваше впечатление, че стои на терена по-добре от отбора от миналата година. Тогава стигнахме до срамната ситуация да празнуваме оцеляването си в елита. Това при положение, че трудно сме се наложили над петия състав в класирането на Втора лига, който  не желае да е при майсторите.  За съжаление в момента отново вървим към бараж за оставане в елита. Близо сме до отборите от дъното на класирането. Очертава се да сме в шестицата на борещите се за спасение. Собственикът на Берое Ернан Банато много подценява ситуацията с лиценза за новия сезон. Ако той не се договори с всички контрагенти, на които дължи пари, лиценз няма да вземем. Не приемам идеята за обединение между Берое и Локомотив (Стара Загора).  Двата тима трябва да ги има и да запазят идентичността си.

Проблемите на Берое в последните години спряха  развитието на другите спортове в града. Без финансиране остана баскетболният му съименник  при мъжете. Градският стадион също не е в добро състояние. Построиха се стадионите в Пловдив и Разград. ЦСКА-София ще строи стадион. Левски също има такива намерения. За съжаление в Стара Загора от години си стоят разрушените стълби на северния вход на стадиона. Никой не взема отношение по темата. Затворена беше и култовата трибуна „Образцова спортна публика“.  Градският ни стадион изглежда много по-добре от повечето стадиони в страната. Има обаче много какво да се желае по подобрението му. Спортна база Берое (бившият стадион Локомотив) също е в много лошо състояние. Чувам предложения, Берое да се мести там. Берое трябва да домакинства на собствения си стадион. За щастие имаме най-добрата даденост в България. В парк Аязмото сме. Имаме най-голямата централна трибуна и най-голямата  козирка. За съжаление обаче стадионът е почти празен. Вината не е само в играчите. Ако погледнем и в исторически план малко от легендите на Берое са родом от Стара Загора. Малко са и футболистите ни, пробили в Европа, като изключим, разбира се, най-великият в нашата история Петко Петков, който проправи пътя за българите в Европа с изявите си в Австрия. В миналото обаче са се привличали момчета от региона. Сега това не се прави.  Старозагорчетата няма на кого да подражават. Последно виждах малчугани с фланелки на Камбуров, когато той беше част от Берое. Другата причина за отлива на публика е срамната загуба от ЦСКА с 2:0 в Стара Загора в полуфинала за купата през 2016-та. За мен Берое не игра в този мач. От тогава настъпи тоталният отлив на футболната публика. За съжаление това явление е характерно за почти цяла България. За съжаление беройският комплекс от ЦСКА продължава. Бият ни навсякъде, а изключенията са рядкост. Берое ще запази  елитния си статут. Надявам се това да се случи без бараж за оцеляване. Надявам се да завършим на 11-то място. Трудно ще се преборим за 10-то. Нито Славия ще загуби от Крумовград, нито ние ще вземем нещо от гостуването си на Левски.

Най-големият  срам за Стара Загора е, че вторият отбор на Берое е на път да отпадне от Югоизточната Трета лига.  Наставникът  на Берое 2  Веско Пенев се опитва да направи нещо с млади момчета и с деца. Но, ако те не могат да играят успешно в третия ешелон, как тогава ще се наложат в елита? От втория отбор би имало смисъл, ако в него се интегрират малко опитни футболисти с качества, покрай които младите да израстват. Налагането само на голобради момчета и принуждаването им да играят предимно на тежки терени, ги обрича на бърз край на футболната им  кариера.

 Минавайки на темата национален футбол, Десо е категоричен „Изненадан съм от победата на Георги Иванов в битката за президентския пост в БФС. Мислех си, че този път шансовете за успех на Бербатов са по-големи. Той обаче демонстрира поведение на крайна опозиция в отношението си към клубовете. Това никога не  се харесва от тях. Няма как да се отрича в пълна степен направеното за българския  футбол. Нито Боби Михайлов, нито Бербатов, нито Георги Иванов ще слязат на терена, за да решат проблемите на футбола ни. Проблемът на БФС в последните години е липсата на правила и спазването на правила. Правилата, доколкото ги има, важат по различен начин за отделните клубове. Сега се прокарва тезата Професионалната футболна лига да администрира първенството. Тя обаче трябва да събере достатъчно средства, за да го прави. На футбола ни му трябват богати успели хора. Колкото по-малко от тях са бивши футболисти, толкова по-добре. Георги Иванов не трябва да повтаря грешките на Борислав Михайлов с на моменти скандалното му поведение. Надявам се да спрат постоянните „навеждания“ към силните на деня. Да не се отлагат мачове на отбори, заради участието им в евротурнирите.. Мачовете на отборите с публика да са в нормално часово време и да се преразгледа въпросът за приходите на клубовете от телевизионните права. Продължавам да твърдя, че Илиан Илиев е най-подходящ за национален селекционер. От всички родни специалисти, той най-много  разбира от футбол. В интервютата си говори само за футбол. Толерира играчите на Черно море в националния, заради липсата на друг наш тим с наличие на повече български играчи в елита. Моряците обаче далеч не са  толкова ощетявани от съдиите, както  Илиан нерядко твърди. Стара Загора пък трябва да засвидетелства уважение към футболните си легенди приживе. Винаги трябва да помним и почитаме всеки, който е дал нещо на нашия град. В последно време се говори само за Петър Хубчев, на когото от сърце пожелавам успешно възстановяване. Но не бива забравяме, че именно Илиан ни върна на футболна карта след близо две десетилетия футболни мъки“.