ЗА ЕВЕРТЪН С ЛЮБОВ

Не просто фен, а отдаден на каузата Евертън е Ивайло Димитров. Той е тренирал футбол и е играл в Трета лига с екипа на ФК Верея. За него клубът от Ливърпул не е само отбор,  а начин на живот.

Как се „запали“ по Евертън?

Не аз избрах Евертън. Той избра мен. Това е истинският отбор. През далечната вече 2007-ма, случайно гледах мач между Челси и Евертън, в който австралиецът Тим Кейхил изравни за 1:1 със задна ножица. От тогава ми стана интересно. Реших да получа малко повече информация за този отбор. Той ми допадна и започнах мач след мач да го следя все повече и да се привързвам към него.

Имаш ли любим футболист на Евертън в исторически план, а от настоящия отбор?

-В исторически план любимец ми е големият Греъм Шарп- един от великите голмайстори на отбора в цялата му история. От настоящият отбор бих отличил защитника Джаред Брантуайт. Много ми харесва. Следя го с интерес. Дано да остане в тима. Не е тайна, че от Манчестър Юнайтед искат да го привлекат в състава си.

Има ли  треньор, водил Евертън през сезоните, който ти е особена слабост?

Единият е Карло Анчелоти. Чак сега оценявам, колко голям престиж за тима беше да го води толкова изтъкнат специалист. Когато аз се ‚запалих‘ по Евертън, отборът бе воден от Дейвид Мойс, най-дълго водилият го мениджър в най-новата му история. Към него също имам някакви сантименти. Харесвах и работата на Роберто Мартинес, но само през първия сезон, в който бе начело на клуба.

Мачът на Евертън, който никога няма да забравиш?

-Те са много, защото рядко пропускам мач на Евертън. Най-„прясна“ обаче в съзнанието  ми е последната ни шампионатна победа над вечния съперник Ливърпул на „Гудисън парк“ с 2:0, след голове на Брантуайт и на Доминик Калвърт-Люин.

Как изживяваш Мърсисайдските дербита?

Както за всеки фен на Евертън, така и за мен, това е най-емоционалният мач. Излезе ли програмата преди старта на сезона, първо гледам кога са двата мача срещу Ливърпул. Тях винаги ги гледам с големи очаквания за победа. Емоциите около въпросните дербита не могат да се сравнят с никой друг мач. Надявам се да променим статистиката си в сблъсъците, защото тя през последните 15 години е много негативна за нас, а това обезличава дербито.

Оценката ти за последния сезон на Евертън?

-Оценката ми е повече от положителна. Предвид тежките обстоятелства с отнетите 8 точки от актива ни, заради неспазване на финансовия феърплей. Предвид ограничения състав, с който разполагаше мениджърът Шон Дайш, заради който едва около 13 футболисти изнесоха тежестта на целия шампионат, предвид отсъствието на широчина и дълбочина на скамейката, мисля че отборът се представи много добре. Запази елитния си статут три кръга преди края на надпреварата, надгради спрямо предния сезон със завоюваните 40 точки и ако не беше отнетият актив, може би щяхме да сме близо до първите десет в класирането.

Правомерно ли бе наказан Евертън с отнемане на точки?

-Категорично-не. Евертън надхвърли съвсем малко изискванията за финансовия феърплей за английските стандарти. В сравнение с клубове като Ман Сити, Ман Юнайтед и Челси, които надхвърлят многократно повече изискванията, е несериозно толкова бързо Евертън да бъде санкциониран. Въпреки всичко отборът оцеля и ако не се лъжа е с четвъртата най-добра защита в английския футболен елит.

Каква оценка би поставил на мениджъра Шон Дайш?

-В началото на престоя му в Евертън, той не ми беше голям любимец. По средата на втория полусезон от предния шампионат обаче Дайш  започна да печели уважението ми. Под негово ръководство тимът записа поредица от силни игри. Направи рейд от домакински победи, без допуснат гол.  Наложи се над Ливърпул и затвърди позициите си. Евертън направи много добър завършек на първенството. Редно е Шон Дайш да остане за още един сезон. Играчите, които биват привличани, допадат на стила му с по-директен футбол и игра с един силно изнесен нападател, с борба за първа и втора топка. Шон Дайш не обича футболът с много пасове. Предпочита отборът му да играе бързо, с бързи преливания от едната в другата фаза на играта, в повечето случаи с изритани топки.

Все по-усилено се говори за смяна на собствеността в Евертън?

-Надяван се евентуалният нов собственик на тима да му даде нов тласък. Сегашният собственик Фарахд Мошири дойде с големи очаквания, които обаче не оправда. Управлението му е незадоволително. Евертън е в напреднали преговори с американски консорциум, който да поеме издръжката на клуба. Въпросният консорциум е собственик и на други клубове, сред които е Рома. Надявам се на по-добри дни за Евертън. На него не му отива да се бори за оцеляване. Мошири наложи лошо менажиране в клуба. Доведе някои некачествени треньори, които предприеха лоши трансферни ходове. Мошири може би се е предоверил на друг бивш собственик на Евертън – покойният Бил Кенрайт. Той е изявен „карамел“. Дал е много на клуба. Грешните решения на двамта направиха от Евертън посредствен. Надявам се, че новият собственик Дан Фридкрин ще промени структурата на клуба. Рибата се ‚вмирисва“ откъм  главата. Проблемите винаги идват от управлението. Но Евертън се нужда още от силен спортен директор и от силен мениджър, които да определят политиката на клуба.

Евертън ще напусне митичния си стадион „Гудисън парк“ съвсем скоро?

-Предстоящият сезон ще е емблематичен, защото ще е последният за Евертън в настоящия му дом. На „Гудисън парк“ предстоят редица мероприятия. Това е храмът за феновете на Евертън. Един от най-старите и най-запомнящи се стадиони в Англия и в света. За Евертън предстои ново начало на перфектно модерно съоръжение. То е почти завършено с капацитет 50-53 000 зрители, с опция за 65 000 седящи места. Евертън отдавна заслужава подобен стадион.

Как стои Евертън на летния трансферен пазар?

-Вече привлякохме двама нови футболисти- млад играч на Астън Вила и нападателят на Олимпик (Марсилия) Илиман Ндиайе, който има опит във Висшата лига с екипа на Шефилд Юнайтед. Това е разнообразен футболист, който ще ни даде опции в атака. Надявам се на нови 3-4 входящи трансфера. Нужен ни е десен бранител, нападател и крила, където нямаме равностойни смени.

Къде виждаш Евертън в края на сезона?

-Виждам го на 10-11-то място. На Евертън не му отива да се бори за оцеляване. Мястото му е сред първите 6-7 отбора в класирането. Разчитам, че при смяната на собственика това ще се случи. Евертън задължително трябва да е в челото и всяка година да търси излаз в евротурнирите.

Припомни откъде идва прозвището на Евертън- „карамелите“?

-Дължи се на дълбока традиция, датираща над век. Близо до „Гудисън парк“ е имало магазин за карамелени бонбони. Преди всеки мач, една жена ги е раздавала с кошница на децата и на феновете.

Администрираш страницата в интернет „Евертън България“?

-Фен клубът на Евертън в България търпи развитие. Имаме привърженици от цялата страна. Стоим много добре сред феновете на английските тимове у нас. Имаме най-много представители на традиционния любителски футболен турнир, организиран от тукашните фенове на Манчестър Сити. Връзката между българските фенове и клубът Евертън става все по-силна. Все повече наши сънародници ежегодно посещават домакинските мачове на отбора. Нашият е сред най-разпознаваемите чуждестранни фен клубове на Евертън в Европа. Знамето ни стои на основната трибуна на клубния стадион в почти всеки двубой.

Бил ли си на мач на Евертън?

-Не, но това задължително ще се промени. Искам да гледам Евертън на новия му стадион срещу Ливърпул и да победим съгражданите. Надявам се да видя скоро Евертън с европейски визи. Не деля опонентите. Но освен Ливърпул и другите водещи отбори, се радвам на всяка победа над Нюкясъл.