ЖИВКО ТОДОРОВ: ОЧАКВАМ РАЗКРИВАНЕТО НА НЯКОЛКО ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА В СЛЕДВАЩИТЕ ДВЕ ГОДИНИ

На какво ни научиха пожарите?

Аз съм доволен, че в потушаването им се включиха  толкова много доброволци. Отправям специални поздравления и благодарности към служителите на службата по пожарна безопасност, към служителите в горския сектор, към служителите на „Мини Марица изток“ и на ТЕЦ „Марица изток 2“, към служителите на общината и към всички, участвали в гасенето на пожарите. Защото показаха, че има добър екип, създал добра комуникация и предотвратил унищожаването на имуществото на хората. Най-важното е, че пожарите не доведоха до жертви, Най-важното, което предстои е да се организираме и да извършим залесяване на пострадалите горски площи. Изводите, които правим са, че противопожарната техника трябва да е по-добра и да се поднови с нова. Трябва да се купят хеликоптери за държавата, които да могат да гасят пожари.

Човешка небрежност или и други фактори предизвикаха големите пожари край Стара Загора?

-В момента няма установена причина. Тече разследване. Каквато и да е обаче причината, един пожар може да възникне от всичко. Много е важно хората да бъдат отговорни и в сухите летни месеци да са внимателни. Апелирам за повишено внимание от страна на земеделските производители, когато изкарват земеделската техника на полето. И най-малката искра, предизвикана от земеделска техника може да доведе до голям пожар. Нека да бъдем по-отговорни и да пазим природата. Всички превантивни мерки в тази насока биха били полезни.

Проведохте среща с Еврокомисар Илиана Иванова на тема енергетика?

-С нея се обединихме около тезата, че трябва да се съдейства по всякакъв начин на работещите в „Мини Марица изток‘ и те да бъдат подпомогнати. Комплексът е жизнено важен за региона. В него трябва да се извърши рекултивация, а хората да продължат да имат заетост и да работят там. Илиана Иванова е готова да организира среща на тема енергетиката в региона на по-високо ниво. Сега през парламента трябва да минат много важни решения за енергетиката. След тях ще търсим съдействие от Европейската Комисия, за да защитаваме позицията си

Развива ли се бизнесът в града?

-Тукашните индустриални зони се представят прекрасно. Вече почти няма терени, които да не са продадени, или за които да няма сключени договори. Предстои сключването на нов договор за инвестиция в „зелената“ енергия. Очаквам разкриването на няколко хиляди работни места през следващите две години в различни видове производства. Оптимист съм за бъдещето на Стара Загора. Градът стои много по-добре в сравнение с редица градове в страната, България страда от демографски проблеми. Северната част на страната е буквално пустош.  На общия фон Стара Загора стои много добре. Без да твърдя, че положението в демографско отношение е идеално.

Следите ли случващото се в ПФК Берое?

-В момента Берое няма финансови проблеми. С помощта на общината детско-юношеската школа се стабилизира. В нея на работа се завърнаха много треньори, което ме прави оптимист. Вярвам, че със събрания екип, нещата в школата ще се случат. В представителния отбор играят предимно чужденци. Това е решение на собственика на клуба. Няма как да се месим в кадровата политика. Надявам се Берое да подобри представянето си и да е много над опасната зона на изпадащите.

Ще успее ли Берое да се запази. Търси ли се вариант за допълнително финансиране или за нов собственик на клуба?

-Смятам, че Берое ще се запази. Общината поддържа базата на клуба, Собствеността му не е работа на общината. Намесвали сме се само, когато трябва да се помогне на клуба да на „падне“ в пропастта. Не е работа на общината да се занимава с футболен клуб. Помагали сме само дотолкова, доколкото Берое да не изпадне от елита. Защото тръгне ли веднъж надолу, става страшно, Феновете имат право да изискват от клуба и да търсят резултати. Истината е, издръжката на професионалния футбол в България е много трудно. Няма много спонсори. Бетинг компаниите също до голяма степен се дръпнаха от този сектор. За Берое най-важното е да запази присъствието си в елита.

Надявам се, че не сте се отказали от изграждането на многофункционална спортна зала и за маломерна такава в двора на Спортното училище?

-От многофункционалната спортна зала не сме се отказали. Това е една мечта за града. Надяваме се на по-добри времена за държавата. Имаме готов проект за маломерна зала. Надявам се да я реализираме до края на мандата. Тя ще е от полза на Спортното училище.

Пред прага на  избори за ново  Народно събрание сме?

-Неприятно е, че няма постоянно правителство. В България липсва сигурност, за това кой ще управлява утре и каква ще бъде насоката за развитие на държавата. Хората нямат сигурност. Разочарован съм от политиците  в националния парламент. Видно е, че те мислят повече за вътрешнопартийните си проблеми, отколкото за това как да решават проблемите на хората. Докато политиците се карат, животът става все по-труден. Трябва да има редовно правителство, което да движи България и задачите, пред които тя е изправена напред. Нови избори трудно биха разместили сериозно съотношението на силите на политическата карта. Може да се очаква обаче преразпределение на определени депутати. Заради ниската избирателна активност все повече партии „прескачат“ бариерата за влизане в Народното събрание. Става все по-трудно да се състави постоянно правителство, защото политиците решиха, че всеки един от тях е единствено правият и само неговото мнение има значение. Политиците спряха да си говорят и да търсят общите допирни точки, които да „дърпат“ държавата напред. В резултат в парламента няма диалог. Има партии, мислещи единствено за следващите избори.

Ще Ви остане ли време за почивка?

-Може би ще почина за няколко дни, но ще остана в региона. Лятото е периодът на най-много работа в общината. Тогава са пожарите и времето за ремонти и за превантивни мерки преди зимата.