СТАРА ЗАГОРА Е ИНОВАТОР В ЛЕКАТА АТЛЕТИКА

„Приех да се състезавам за Берое много лично. Исках да застана зад клуб, който да чувствам мой и успях да намеря точно този клуб. От момента, в който започнах да се състезавам за Берое за мен винаги е било  гордост. да си облека екипа и да съм си с него дори и на тренировка и състезание. Основната ми цел като състезател е да дам пример на младите. Смятам, че клубът върви в правилна насока. Надявам се в бъдеще той да създаде поне един такъв състезател, който да е гордост за града“, коментира лекоатлетът на Берое, завършил на осмо място във финала в скока на височина  в отминалите летни Олимпийски игри в Париж с постижение от 2.27 м.  Тихомир Иванов. 

Той получи от секретаря на общината Николай Диков знака на общината и трилогията ‘Шампионите разказват“.

„Берое е емблема за нашия град. Благодарение на вас и на вашето постижение, Стара Загора се записа и на тази Олимпиада. Надявам се, че чрез вас шампионите ще продължат да разказват и ще бъдат пример не само за подрастващите, но и за всички нас. Чрез вашето постижение всички ние се чувстваме като победители в Олимпиадата“, каза Николай Диков.

Тихомир Иванов пък подари на кмета Живко Тодоров състезателна тениска на лекоатлетическия клуб Берое и номера от екипа, с който участва на най-престижния спортен форум на Планетата.  „Това за мен беше третата Олимпиада. Класирах се последен по ранкинг. Очакванията към мен бяха най-малки. Самият факт, че успях да влезна във финала и да направя за България най-доброто класиране на мъж лекоатлет от 28 години насам ме карат да се чувствам горд и амбициран с още по-предни класирания в бъдещите ми състезания да се зарадвам още повече. Лос Анжелис е след четири години. Това е много дълъг път. Не съм казал не на атлетиката. Не съм казал не на следващия Олимпийски цикъл. Надявам се да съм здрав. На 25 август ми предстои участие в Диамантената лига в Селесиа-Полша. След това ще пътувам до Рим за ново участие в Диамантената лига. Краят на сезона в леката атлртика ми предоставя още две състезания“, отбеляза Тихомир Иванов.

„Не знам как е в другите клубове, но ние работим много. Благодарение на Обшина Стара Загора и на базата, която имаме, градът ни е новатор в леката атлетика. В момента имаме няколко деца, които излизат от средното ниво. Тези деца покриха нормативи за Балканиада. Това е първата стъпка. Смятам, че клубът върви в правилна насока. От 15  години има изграден екип, който гради и ни помага да се качваме лека, полека по стълбичката на успеха. Много трудно се създава състезател, взет от 7-годишна възраст. В атлетиката ни вече почти няма мъже и жени. Без да подценявам останалите спортове, но леката атлетика и плуването са най-конкурентните спортове.В тях  успехът е въпрос  на хилядни“, коментира зам.-председателят на лекоатлетическият клуб Берое Емилия Драгиева. 

Тя се върна към наскоро подобрения рекорд, поставен от Стефка Костадинова в средата на 80-те.

„Аз специално си го изстрадах подобрението на този рекорд. Бяхме в Париж със Стефка и говорихме много по темата. Рекордът не е на Стефка, той е на България. В първите дни след подобрението му, въобще не коментирах това, все едно бях загубила свое отроче. В същото време обаче спортът трябва да се развива. Цяла България постъпи  много ревниво спямо нашия рекорд. Нормално е да сме ревниви. Така е, като обичаш един човек както ние  си обичаме рекорда, има лека ревност. При мен тя беше повече от необходимото“.